KINAMISSIONÆR KIRSTINE PALLESEN



Lokalhistorisk indlæg af Mona Dalkær Jacobsen

 
Gennem generationer var der efterhånden blevet stuvet rigtig mange ting op på ”Dalkær”s loft, hvor de alt for længe havde levet deres eget stille liv.
Billeder, breve, gamle postkort, stilehæfter, attester, bøger m.m. gemte på spændende oplevelser, som nok var værd at vide noget mere om. Når jeg som barn kom derop, kunne jeg ikke lade være med at kigge i alle kasserne, og deraf udsprang min interesse for slægtshistorie og ikke mindst for Kirstine Pallesens forunderlige liv.

 
Kirstine Pallesen.
Datter af Palle Frandsen Pallesen.
Født på Dalkær i 1877.
Missionær i Manchuriet 1907 – 1920.

 
 
Kirstine var den næstældste af min morfars fem søstre. Hun blev født den 4. oktober 1877 og holdt over dåben i Lyngby Kirke. Netop datoen den 4. oktober skulle senere vise sig, at blive noget ganske særligt for hende.
Barndommen tilbragte hun, ligesom jeg, på ”Dalkær”. Her voksede hun op i en familie, hvor den kristne tro i flere generationer havde været det bærende religiøse fundament. På sin 14 års fødselsdag den 4. oktober 1891 blev hun konfirmeret i Albøge kirke.

Kirstine drømte ikke om mand og børn, men om en opgave i den kristne missions tjeneste, og kombineret med en stor eventyrlyst, havde hun mod på at udfordre livet, hvilket også lykkedes for hende i rigt mål.
Endnu var ligestilling mellem kønnene et ukendt begreb, eftersom danske kvinder først fik valg- og stemmeret i 1915. Kirstine brød dog ud af det traditionelle mandsdominerede samfund og skabte sig en selvstændig tilværelse, som var ganske anderledes end det liv, som flertallet af danske kvinder oplevede. Hun fulgte sit eget personlige ”kald” og hermed beviste hun, at en dygtig kvinde kunne nå sine mål ved at udvise viljestyrke og mod.
Ydermere havde hun en urokkelig tro på, at Gud ville følge hende på hendes rejse JORDEN RUNDT; en ganske usædvanlig præstation for en ung kvinde i begyndelsen af 1900-tallet.

 
I 1899 uddannede Kirstine sig i sygepleje og fødselshjælp på Diakonissestiftelsen i København, og på sin 30 års fødselsdag, den 4. oktober 1907 rejste hun til Manchuriet i Nordkina. Her tilbragte hun 13 år blandt sårbare kvinder og børn og blev en af de første danske kvindemissionærer.
Dansk Missionsselskab, i dag bedre kendt under navnet Danmission, spillede en væsentlig rolle, eftersom det var den kristne danske organisation, som udsendte kvindelige missionærer til Manchuriet.
Disse kvinders ufravigelige tillid til en højere magts eksistens afspejlede sig i såvel mod som uegennyttighed, menneskekærlighed og utrættelig omsorg. Egenskaber som menneskeheden i dag stadig har enormt brug for, og som er så umådelig vigtig for vores globale sameksistens.

   


Bogen ”HIMMELVEJE – i de snørede fødders land” foregår i første halvdel af 1900-tallet og handler om Kirstine, denne usædvanlige og hjertevarme kvinde, hvis liv altid har fascineret mig. En del af beretningen er bl.a., baseret på Kirstines breve, fotos og små hæfter, som jeg fandt på ”Dalkær”s gamle stuehusloft.
 
Det er et historisk dokument, og set med Kirstines øjne, opleves Kinas historiske, kulturelle og religiøse verden på både godt og ondt. Her fortælles om den grusomme kvindeundertrykkelse såvel som om misbrug og afhængighed. De kinesiske traditioner og skikke, såsom snøring af fødder,
 opiumens fortrædeligheder, men også om landets forskellige religioner og højtider eksempelvis nytår, bryllup og begravelse giver et indblik i en kultur og en religion, som er vidt forskellig fra den vestlige verden.
Det kinesiske kejserdømmes fald, en ny regeringsform eller mangel på samme, og hvordan dette skelsættende forløb påvirker den almindelige kinesiske befolkning bliver beskrevet ud fra Kirstines synsvinkel. Den verdensomspændende pandemi, ”den spanske syge” hærgede og omtales også i selskab med adskillige andre alvorlige sygdomme. 
Yderligere indgår der oplevelser i forbindelse med den russiske revolution, en rejse med Den Transsibiriske Jernbane under Første Verdenskrig, sejlads gennem Suez- og Panamakanalen samt utallige ture i det smukke, men barske landskab, som Manchuriet består af.
Der er beskrivelse af Kirstines ophold i større byer, bl.a. i Harbin, men handlingen foregår også ude på landet, hvor lokalbefolkningen optræder i både sorg og glæde. Sammen med Kirstine sejler vi med junke på de store floder, blandt andet Yalufloden og en klatretur til toppen af det høje Takushanbjerg vidner om, at hun var en eventyrlysten kvinde, der ikke gik af vejen for spændende oplevelser.   
  

Uddrag fra bogen:
----- Nu vendte kvinderne blikket mod nord og vest, hvor den store, flade og grønne slette bredte sig. Området var frodigt med majs, hirse samt hist og her den mindre majestætiske ris. I det fjerne blev sletten begrænset af et højdedrag, halvøens rygrad, som strakte sig på langs gennem Liavdung halvøen fra sydvest mod nordøst. Bjergtinderne her var sneklædte hele året rundt.
- Hvor kunne jeg unde min far denne oplevelse, tænkte Kirstine.
Hidtil havde ”Homåbakken” i Fladstrup givet en følelse af udsyn og overblik, men nu hvor hun stod på Takushanbjerget, blev det hjemlige ”bjerg” så lille og uanselig.
-----

 
I modsætning til ovenstående, indeholder bogen også mange grusomme beskrivelser, som giver grobund for eftertanke og samtidig medvirker til at føle en dyb taknemlighed over at være født i et lille, trygt land som Danmark, hvor den kristne kulturarv gennem generationer har dannet grundlag for vores sociale velfærdssamfund.   
 
Uddrag fra bogen:

----- Nogle steder var der opstillet ”børnetårne”; murede tårne med en åbning i siden, hvor man i nattens mulm og mørke kunne smide nyfødte pigebørn ind, såvel levende som døde. Små levende babyers gråd og klynkende lyde, alle sammen kæmpede de for livet i det stille morgengry. Det var hjerteskærende at lytte til. Det måtte være grusomt at gå forbi sådan et tårn.
- Mon ikke jeg skal gøre det til en daglig vane, at gå morgentur forbi ”børnetårnet”. Måske kan jeg redde nogle af de små stakler ved at være opmærksom og lyttende?
Således tænkte Kirstine, da hun hørte om den makabre skik -----

 
I perioden 1913 – 1915 var Kirstine på ophold i Danmark. Hun havde desværre fået blindtarmbetændelse, hvilket var en livstruende sygdom, og hun blev opereret på Diakonissestiftelsens hospital.  Efterfølgende tilbragte hun nogen tid i barndomshjemmet på ”Dalkær” i Fladstrup, før hun under Første Verdenskrig atter rejste tilbage til Manchuriet.
 
I 1920 vendte hun permanent hjem til Danmark og arbejdede bl.a. som lærerinde i Hedensted, hvor man kan læse om hende i bogen: ”Minder fra De Stærke Jyder’s land”. Senere blev hun forstander ved et tuberkulosehjem i Vamdrup.
En overgang boede hun i villa ”Pax” i Kolind, før hun flyttede ind på ”Vor Frue Kloster” i Aarhus. Her havde hun den store ære at få besøg af Dronning Ingrid, og de fik sig en længere samtale om Kirstines forunderlige liv i såvel Kina som i Danmark. 


Kirstine Pallesen hilser på Dronning Ingrid.
 
”HIMMELVEJE – i de snørede fødders land” er en beretning, som byder på historiske facts, eventyrlige oplevelser, medmenneskelig barmhjertighed og ikke mindst en altoverskyggende tro på, at livet er Guds gave.
 
Mit ønske og formål med bogen er bl.a., at Kirstines liv ikke skal synke ned i ”glemslens tåger”. Hun har fortjent en ”nutidens stemme”, en påskønnelse for hendes virke blandt de sårbare kinesiske kvinder og børn, som hun mødte på sin vej. En taknemmelighed for hendes engagement; men samtidig også en hyldest denne modige danske kvinde, som turde vise andre kvinder, at hvor der er en vilje, er der en vej.    
 
Kirstine var min mors faster, og jeg husker hende som en aldrende dame, omsorgsfuld og kærlig, én ”Faster Kina”, som vi kaldte hende, der altid havde vi børns ve og vel for øje. Jeg kunne mærke, at hun var omgærdet af stor respekt af såvel familiemedlemmer som af hendes omfangsrige bekendtskabskreds.  
Mit håb er, at læseren mellem linjerne kan fornemme familiens stolthed, beundring og kærlighed til hende. For alle os, der kendte ”Faster Kina”, var hun en modig heltinde, som blev en lille brik i et stort og historisk tidsbillede.
---- En kristen dansk kvinde, som formåede at sætte et aftryk i det kæmpemæssige land, Kina, som i dag har mange millioner kristne indbyggere. 

 

Kinamissionær Kirstine Pallesen døde i 1964 og ligger begravet på ”Dalkær”s familiegravsted på Lyngby Kirkegård.